Bez laktózy, ale s mliekom? Recept na jednoduché Kokosové a makové mlieko

Ak máte intoleranciu na laktózu, určite poznáte tieto alternatívy mlieka. Keďže mňa nebaví kupovať draho, to čo si viem sama vyrobiť, vyskúšala som kokosové a makové mlieko. Námaha minimálna, cena jednoznačne výhodnejšia, oplatí sa vyskúšať. A "odpad" sa dá využiť pri príprave zdravých raňajok, či koláčika. :)
Kokosové mlieko
1 l 30 minút
130 g kokosu
1 l vody
Do hlbšej nádoby dáme kokos, zalejeme ho horúcou vodou. Necháme chvíľu postáť (približne 20 minút) a dôkladne rozmixujeme. Kokos z mlieka prepasírujeme a mlieko uskladníme v chladničke. Zvýši sa nám kokos, ktorý môžeme použiť na výrobu kokosového koláčika, či na dochutenie bieleho jogurtu, či tvarohu.

Makové mlieko
500 ml 10 minút + cez noc
50g nemletý mak
500 ml voda
Voliteľné: Sladidlo, vanilkový extrakt
Mak zalejeme vriacou vodou vo vysokej nádobe a necháme odpočívať cez noc. Na druhý deň ho tyčovým mixérom na najvyššom stupni mixujeme po dobu 4 minút. Môžeme mlieko jemne dosladiť, ale uprednostňujte sladidlá prírodné a ideálne s nižším glykemickým indexom (stévia, brezový cukor..)
Rozmixovaný mak scedíme cez plátno a vyžmýkame všetku tekutinu. Takto nám vznikne makové mlieko a zo zvyšného maku môžeme pripraviť dezert, či pridať k ovsenej kaši, ako zdravý druh tuku.
Kalorické hodnoty domáceho mlieka sa nedajú presne určiť, nakoľko zvyšný kokos a mak z pasírovania sa využije inam, no jeho stopy ostanú v mlieku. Považujme tento recept, ako alternatívu plnotučného mliečneho výrobku.
Inšpiráciu pri výrobe kokosového mlieka som nabrala z Receptov mojej zdravej kuchyne. :)