Makovo-višňová torta

Túto tortičku dostala moja sestrička k narodeninám, a tak som sa pochválila touto foto na Instagrame. Čo som však nečakala, vznikol viacnásobný záujem o recept, a keď už ho mám spisovať, tak som ho spísala rovno sem pre Vás všetkých aj "neinstagramových" :)
Tortička je chuťovo lahodná, bez múky a s tvarohom, no nutričné hodnoty som radšej nepočítala, keďže bolo nemožné dať si z nej len malý kúsoček.. :)
Korpus
- 6 ks vajec
- 70 g zmäknutého masla
- 50-70 g sladidla ( použila som kombináciu trstinového a brezového cukru)
- 70 g biely selský jogurt
- citrónová kôra z 1/2 bio citrónu
- 50 g mleté orechy (použila som kešu, môžu byť aj vlašské)
- 170 g mletý mak
- 1/2 balenia kypriaceho prášku do pečenia
Rúru si predhrejeme na 160 stupňov, ak máme k dispozícií teplovzdušnú funkciu, môžeme ju zapnúť. Okrúhlu formu s Ø26 cm vystelieme na dne papierom na pečenie a boky potrieme maslom a vysypeme trochou ľubovoľnej múky (použila som celozrnnú špaldovú).
Najprv si vyšľaháme všetky mokré suroviny, prisypeme potom všetky suché. Cesto vylejeme do formy a pečieme, kým nie je aj stred koláčika hotový. Korpus aj s dnom formy po vychladnutí vyberieme, formu na bokoch umyjeme (aby sme nemali zvyšky múky v kréme) a opäť nasadíme na boky ku dnu formy.
Krém
- 1 malé balenie šľahačkovej smotany (pre FIT verziu nahradíme 1 balením jogurtu obs. tuku cca 3,7%)
- 250 g odtučneného tvarohu
- 2 PL práškového sladila ( použila som brezový cukor)
- 1 bal želatínový stužovač za studena (Dr. Oetker - Želatinový stužovač za studena)
- 1 balenie konzervovaných višní
Krém si vytvoríme tak, že vyšľaháme šľahačku, pridáme tvaroh a osladíme sladidlom. Nakoniec pridáme stužovač podľa návodu na obale. Krém vylejeme na korpus a na vrch poukladáme višne, ktoré sme nechali predtým odkvapkať v sitku. Uložíme na cca 1,5-2 hodiny do chladničky.
Poleva
- Šťava z 1 višňového kompótu
- 2 PL zlatý klas
Šťavu asi z polovice balenia kompótu vylejeme do malého hrnca, zohrejeme a v zvyšnom množstve šťavy rozmiešame zlatý klas. Cez sitko prelejeme ku zohriatej šťave a za stáleho miešania na miernom ohni vytvoríme stredne hustú polevu. Keď už poleva bude vlažná nalejeme ju na vrch tortičky a ponecháme v chlade, kým obe vrstvy tortičky nestuhnú. Opatrne odstránime boky formy a môžeme preložiť na podnos. :)

Ako trénerka, tento recept považujem za zdravšiu verziu koláčika - takú tú "príležitostnú" - veď treba sa potešiť - raz za čas.. :) a musím povedať, že sladké a koláčiky pravidelne zaraďujem aj sebe aj klientom do jedálnička, avšak podmienkou je nutričná vyváženosť.
Nestačí vymeniť biely cukor za hnedý a obyčajnú múku za špaldovú. To nijako podstatne nezmení zloženie jedla.
Dezert by mal obsahovať Bielkoviny + Sacharidy + Tuky + Vlákninu v správnom pomere. Takého dezerty nájdete nielen na mojej stránke, ale aj v knihe Fit apetít, kde nájdete nielen sladké recepty, ale všetky chody spracované do viac než 100 receptov a samozrejme s nutričnými informáciami a postupom na tvorbu jedálnička! :)