Ak vyhráš nad niekym iným, si silný. Ale ak zvíťazíš nad sebou, si silnejší!

Mandľový brownie bez múky a vločiek

koláčik

 

Poznáte ten pocit, kedy by ste si dali miesto obedu poriadny kusisko koláča? Že nepovolené? (..také je nepoznám, aj keď som trénerka) Toto je môj najobľúbenejší recept na dezert, (alebo aj pracovný obed :) ) ktorý musím robiť naozaj často, keďže sa dlho "neohreje". Žiadna múka, žiadna tučná čokoláda, poctivé suroviny, prirodzene nachádzajúce sa bielkoviny,.. to je môj vláčny brownie z čoho? Nemajte predsudky a vyskúšajte. :)


 

Cesta bojovníka by bol môj domácky názov tohto receptu.. :) Vysvetlím - ak máte moju knihu Fit apetít, tak ste si určite všimli prvú verziu tohto koláčika Čokoládový zákusok bez múky str. 81. Recept v knihe je čokoholický, ale pre tých, čo neobľubujú horkosť 50-70% čokolády som vykresala túto vláčnu nádheru a už sa jej nepustím.

Mandľová plnka nie je podmienkou, obmieňam aj príchute banánovo-tvarohová s mandľovou arómou, tvarohovo-kakaová (štýl granko), tvarohovo-čučoriedková.


Na piškótu

  • 2 konzervy červenej fazule (Lidl ju má top)
  • 4 stredne veľké vajcia
  • 40 g pohánkový / ryžový nápoj v prášku (alebo srvátkový proteín = toto dávam najčastejšie)
  • 1 kopcovitá KL holandského kakaa
  • 2 KL škorice
  • Cukor podľa chuti (dala som cca 30g kokosového cukru)
  • 1 menšia KL prášku do pečenia
  • štipka morskej soli

 

Plnka

  • 250g jemný tvaroh
  • 1 biely menší jogurt (selský / grécky)
  • 3-4 PL mletých mandlí (množstvo tak, aby sa nimi trochu zahustil krém)
  • 1-2 KL mandľovej arómy (nemusí byť)
  • Sladidlo podľa chuti (dala som cca 20g kokosového cukru + 30g práškovej stévie)

 

Na vrch

  • karamelizované mandle / kokosoý cukor / ovocie + mäta..

 

Rúru si predhrejeme na 200 stupňov, pripravíme si väčšiu okrúhlu formu na pečenie. Vystelieme papierom na pečenie, alebo použijeme silikónovú. 

Fazuľu dôkladne prepláchneme od nálevu, a hneď kým je vlhká presunieme do vyššej nádoby, pridáme zvyšné suroviny na piškótu a dôkladne mixujeme tyčovým mixérom najemno. Zmes vylejeme do formy a pečieme prvých 4 minút na teplovzdušnej funkcií a zvyšných 11 na normálnej. Po cca 15 minútach skontrolujeme stred piškóty dlhším špáradlom, a ak je po vytiahnutí čisté, piškótu vyberieme z rúry. Koláč nie je dobré dlho sušiť v rúre, aby si zachoval vláčnosť, akú má brownie mať.

Kým piškóta chladne pripravíme si krém zmiešaním všetkých vymenovaných surovín. Keď už piškóta nie je horúca preklopíme ju a stiahneme papier na pečenie. Po vychladnutí prekrojíme v strede a naplníme 2/3 krému. Zvyšným krémom  potrieme vrch koláčika a ľubovoľne ozdobíme.

Tip: Oveľa - oveľa lepší je na druhý deň, takže urobiť večer a udržiavať v chladničke :)

koláč

A rada na záver: To že je z fazule si nechajte pre seba, aspoň kým ostatní nedojedia. Verím, že budú milo prekvapení :)

koláč