Ak vyhráš nad niekym iným, si silný. Ale ak zvíťazíš nad sebou, si silnejší!

Osviežujúci ovocný rez bez lepku

koláčik

Recept na dezert, ktorý obsahuje minimum múky, aj to bezlepkovej, sa oplatí vyskúšať. Je jednoduchý a pritom vláčny a svieži. Keďže som ho robila ešte v zime (a nestihla ho spísať na web) tak som použila mrazené ovocie, avšak čerstvé je určite lepšie. Tip: Keďže rôzna veľkosť vajec môže objem cesta navýšiť, majte poruke pripravené aj silikónové formičky na muffinky, ak by Vám trochu cesta ostalo. :)

Piškóta

  • 3 ks vajec
  • 2 PL práškovej stévie (alebo kokosového / brezového cukru)
  • 2 zarovnané PL holandského kakaa
  • 1 kopcovitej PL pohánkovej múky (alebo inej bezlepkovej, či celozrnnej múky)
  • 1 KL prášku do pečiva
     

Plnka

  • 1 menší biely jogurt (hustejší - napr. grécky)
  • 125g (polovica) jemného tvarohu
  • 1 KL mandľovej arómy
  • 2-3 PL práškovej stévie, alebo iného sladidla podľa chuti
  • 1 malá šálka (mrazeného) ovocia - maliny

 

Pri tomto recepte odporúčam použiť silikónovú formu na pečenie, keďže piškóta neobsahuje veľa múky.  Ja som použila obdĺžnikovú silikónovú formu.

Rúru si predhrejeme na 180 stupňov. Bielka oddelíme od žĺtkov. Bielka vyšľaháme dotuha. Žĺtka zmiešame so sladidlom, kakaom, múkou a práškom do pečiva. Do bielkov naozaj zľahka zapracujeme kakaovú časť cesta, cesto dáme od formy na pečenie a pečieme zhruba 8-15 minút, pokiaľ nie je stred cesta hotový. Kým sa pečie korpus pripravíme si plnku zmiešaním všetkých surovín, pričom ovocie primiešame zľahka až nakoniec.  Keď je piškóta hotová počkáme kým trochu vychladne a preklopíme ju. Ovocný krém nanesieme na vychladnutú piškótu a rez odložíme do chladu. Tento zákusok je super aj na druhý deň, keď sa chute lepšie prepoja. :)

koláčik