Výborný avokádový šalát s prosciuttom

Jednoduchý a pritom luxusný šalátik dostane aj zarytých konzumentov mäsa. Tento šalátik však robte, až keď ste si istý, že máte zrelé avokádo. To po stlačení rukou má byť jemne poddajné, nie úplne tvrdé. Tento lahodný šalát má vyšší obsah zdravých tukov a samozrejme vlákninu. :)
10 minút 2 porcie
- 1 zrelé avokádo
- 1 šálka listovej zeleniny (baby špenát)
- 150 g prosciutta alebo inej sušenej šunky
- 2 paradajky
- 1 červená cibuľa
- hoblinky parmezánu / mozzarelly
- na hrubo pomleté čierne korenie
- citrónová šťava
- olivový olej
Avokádo obkrojíme nožom okolo obvodu a plochou stranou noža obe polovice oddelíme od kôstky. Šupku z avokáda odstránime. Dužinu avokáda nakrájame na menšie kúsky a dáme ich na tanier. Jemne pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedlo. Pridáme pokrájané paradajky, prosciutto natrhané na menšie kúsky, tenké plátky červenej cibule a hoblinky parmezánu. Šalát jemne polejeme olivovým olejom a ochutíme čerstvo pomletým čiernym korením.
* K šalátu môžeme pridať aj nakrájaný baby špenát.